Grønkål

Kålplante, der kan blive 50-80 cm i højden i tårnene. Kan tåle frost og vokser også om vinteren. Bladene kan spises både rå og tilberedte og indeholder gode mængder af bl.a. vitamin A, vitamin C og kalcium.

Det er de ribbede blade man spiser. Bladene kan plukkes hen ad vejen nedefra og derfor kan man få afkast af planten gennem længere tid, når den vokser videre.

Følsom overfor bladlus, kålmøl (særligt om sommeren) og meldug.

Rød grønkål er en afart, der er mindre hårdfør end den grønne.

Grønkål med apargesbroccoli og tahin

Dressingen er altafgørende for denne salat, så endelig ikke udelade den, ligesom at den fine udskæring af kål og beder gør underværker!

Ingredienser
  

  • En god skålfuld ribbet grønkål fintsnittet
  • ½-¼ rødkål fintsnittet og gerne på mandolin
  • En håndfuld aspargesbroccoli-skud
  • 2-3 stribede beder i tynde skiver gerne på mandolin
  • 1 spsk. hver af rapsolie honning, citron og tahin
  • Salt
  • Citronsaft af én citron
  • Olie til stegning

Sådan gør du
 

  • Skyl og ordn grønkål, rødkål og stribede beder. Put rødkål og grønkål i en skål og pres saften af én citron i. Kram kålen grundigt og lad det lynmarinere. Tilsæt derefter de tyndt snittede beder.
  • Skyl aspargesbroccoliskud og lynsteg dem i olie ved høj varme i 2-3 min. Tag af varme og sæt til siden, mens dressingen laves.
  • Lav dressing af rapsolie, honning, citron og tahin og smag til med salt og eventuelt mere af de forskellige ingredienser.
  • Vend til sidst kål og beder med aspargesbroccoli og dressing, og servér som tilbehør til andre grønne retter eller et godt stykke kød.

Grønkål og løg i forening

Ingredienser
  

  • Løg
  • Grønkål
  • Olivenolie
  • Evt. piskefløde

Sådan gør du
 

  • Skyl grønkålen, fjern grove ribber og hak den groft.
  • Løg skæres i halve ringe eller hakkes og sauteres i lidt olivenolie.
  • Grønkålen, lidt salt og lidt vand tilsættes. Du kan også tilføje ramsløg, topskud af brændenælder og de nye lysegrønne skud af skvalderkål.
  • Det koges under låg i ca. 5 minutter.
  • Tilføj evt. piskefløde.
  • Hvis du synes at smagen er for bitter, kan du tilføje hakkede rosiner. Og hører du til dem, der godt kan lide det lidt stærkt, kan du tilsætte nogle dråber tabasco.