Farverig plante, hvor både blade og stængler kan spises. Stænglen kan have mange forskellige farver og pynter i salater, men smagen er relativt mild. Hele planten kan også anvendes i varme retter.
Bladene kan høstes nedefra over en længere periode, så planten kan give afkast længe.
Mest følsom overfor meldug.
Sauterede bladbeder
Denne ret egner sig både kold som en antipasto eller varm som tilbehør. Denne version indeholder kun bladbeder, men du kan med fordel mikse disse med andet bladgrønt som spinat, spæde kålblade og hjertesalat.
Ingredienser
- 1 bundt bladbeder
- 1-2 håndfulde urter efter eget valg
- Olivenolie
- 2 fed hvidløg i tynde skiver
- Frisk citronsaft
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
- Varm en stor pande op på middel varme. Kom godt med olivenolie og hvidløg på den varme pande.
- Med det samme hvidløgene begynder at tage bare en smule farve tilsættes de hele bladbeder. Halver evt. bladbederne, hvis de ikke kan være på panden, men husk at de svinder ind.
- Sauter de hele bladbeder i ca. 5 minutter mens du af og til vender dem rundt på panden. Tilsæt dine friske urter og sauter yderligere et minut.
- Tag panden af varmen og smag til med salt, friskkværnet peber, en god jomfruolivenolie og friskpresset citronsaft.
Syltede bladbedestængler
Vær kreativ med krydderierne og prøv dig frem. Typisk anvendes sennepsfrø, peberkorn og laurbærblade, men du kan også bruge fx kanel, allehånde, enebær, nelliker, små tørrede chilier, appelsin- eller citronskal, stjerneanis, ingefær, lakridsrod eller vaniljestænger. Kun fantasien sætter grænser.
Ingredienser
- 200 g bladbedestængler
- 1 dl vand
- 1 dl eddike
- 1 dl rørsukker
- Krydderier
Sådan gør du
- Skær bladbedestænglerne ud i passende størrelse, så de kan være i dit sylteglas el. lignede. Kom stænglerne i glasset.
- Kom resterende ingredienser i en gryde og bring det i kog. Mængden af sukker afhænger af, hvor sød du vil have din lage. Smag derfor til undervejs og tilsæt sukker til lagen har den ønskede sødme.
- Hæld den varme lage med krydderier over bladbedestænglerne og lad det køle af på køkkenbordet. Sæt herefter glasset i køleskabet og vent et par dage med at nyde stænglerne som sur-sødt tilbehør.